Artiklar med fokus på bingo

Bingolotto

1990-talet var svensk bingos verkliga guldålder, på flera olika sätt. Dels blev de svenska bingohallarna populärare än någonsin tidigare, och dels drabbades vi av Bingolotto. Det råder lite skilda meningar om vad som är hönan och ägget vad gäller populariteten under 1990-talet. Var det bingohallarna som gjorde bingolotto till en succé, eller var det tvärtom? Detta är givetvis svårt att helt reda ut, men vad som är obestridligt är att Bingolotto blev en TV-succé av sällan skådade mått.

Bingolotto tog sin början i Göteborgs lokal-TV 1989, och blev där en framgång. Bingolottovarianter startades därför av flera andra lokal-TV-kanaler runt om i landet året därpå. Även om dessa gjorde visst väsen av sig, så var det inte förrän 1991 som an kan tala om ett verkligt bingolottofenomen. Det var då man tog steget till TV4 och därmed började sändas över hela Sverige. Bingolotto blev snabbt en relativt stor framgång som nådde miljonpublik, och programledaren Leif ”Loket” Olsson blev rikskändis. Programmet handlade inte enbart om bingo, utan bjöd dessutom på dansbandsmusik; en kombination som verkligen gick hem i de svenska stugorna.

Framgången varade under hela 1990-talet, men sedan började det komma grus i maskineriet. 1999 hoppade Olsson av som programledare och efterträddes av Lasse Kronér. Denne lyckades visserligen behålla höga tittarsiffror, även om de inte riktigt var på samma nivå som tidigare. Under denna tid försökte programmet förnya sig, vilket var ganska onödigt då det gamla formatet inte visat på vikande tittarsiffror. 2004 sjönk dock tittarsiffrorna dramatiskt, och Kronér avgick som programledare. Tiden därefter har Bingolottos framgångar gått upp och ner (mest ner), och aldrig varit i närheten av fornstora dar. Samtidigt så har också besökarna på landets bingohallar sjunkit dramatiskt. Bingohallarnas och bingolottos stora framgångar kommer antagligen aldrig tillbaka: istället har onlinebingon ökat dramatiskt i popularitet och tagit över stafettpinnen.

Fler fördelar med nätet

Du är inte längre beroende av att kunna ta dig till en bingohall när du vill spela, du kan lugnt sätta dig framför datorn och spela precis när du vill var du vill så länge det finns tillgång till Internet vilket du har nästan överallt nu för tiden. Du väljer själv om du vill vara social eller inte när du spelar och om du vill titta på spelet eller göra något annat under tiden. Samtidigt har du chansen att vinna lite extra pengar till hushållskassan.

Här kommer en lista på några bingohallar online som vi gillar;

 • Betsson bingo
 • Maria bingo
 • Best bingo
 • Min bingo
 • Expekt bingo
 • Unibet bingo
 • Ladbrokes Bingo
 • Bingojoy
 • Caliber bingo
 • MamaMia bingo
 • Lyckobingo
 • Bet365 bingo
 • Bingo Liner
 • Miss bingo
 • Bertil bingo
 • Bingo hall
 • Internetbingo
 • Ruby bingo

USA gav namnet

I början av 1900-talet var marknader mycket populärt runt om i världen och det var just genom en marknadsförsäljare som spelet lotto kom till USA. Försäljare reste runt på marknader vida omkring för att få nya försäljningsidéer och byta varor med varandra för att sprida saker vidare. 1929 kom spelet lotto till en marknad i Jacksonville tack vare detta, han hade sett spelet i tyskland och fick den briljanta idén att det skulle fungera utmärkt att ha i sitt stånd på marknaden. Självklart hade han förändrat spelet lite och eftersom han använde bönor att märka ut vilka nummer som ropats ut kallade han det för Beano. Som vinst hade han en docka och eftersom det verkade bli populärt fortsatte han sen att sprida spelet över USA.

Bingosnurra

Att spelet sedan fick namnet Bingo var en ren slump, det var en leksakshandlare som började spela spelet med sina vänner hemma i New York efter att ha sett det på marknaden och när en av hans vänner fick en vinnande rad blev hon så till sig att hon glömde vad hon skulle ropa så i all upphetsning blev det Bingo istället för Beano. Leksakshandlaren som hette Edwin Lowe tyckte det var så roligt att spela och kunde inte glömma kvinnans hängivna utrop när hon vann så han bestämde sig för att börja sälja spelet i sin leksaksaffär.

Bingo på nätet

Att spela bingo på nätet är något som blivit extremt populärt, man kan säga att nätbingon är den nya nätpokern. Det finns hur många bingosajter som helst och industrin med onlinebingon omsätter miljardbelopp varje år. Störst är det i USA, Kanada, Storbritannien och Sverige just nu men det börjar även växa till sig i Japan. Den snabba spridningen av detta fenomen beror till största del att Internet blivit så tillgängligt för fler och fler personer. Onlinespelande överhuvudtaget är i dag den starkaste tillväxtfaktorn i världen.

Bingobricka för nätbingoEn av de stora orsakerna till varför bingo på nätet blivit så fruktansvärt populärt och folkligt är antagligen att det är så lätt att spela, man kan välja om man vill spela själv och sitta o ha koll på varje nummer som dras eller om man vill att datorn ska spela åt en. Om man väljer det senare kan man lätt spela på flera brickor samtidigt utan att behöva vara så aktiv själv, eftersom numren brukar dras i ganska snabb takt kan detta alternativ vara en bekväm lösning.

Dessutom erbjuder idag de flesta bingosajter chat samtidigt som spelet pågår, alltså kan man umgås med andra spelare samtidigt som man spelar själv. Det gör att spelandet blir en mycket social och rolig grej att göra ihop med andra man känner, man kan bestämma vilken sajt och vilket spel och chatrum man ska använda och göra det tillsammans. På många sajter kan man även spela andra spel samtidigt som man väntar på att alla nummer ska dras och vill man helt enkelt vänta och bara låta spelet ha sin gilla gång kan man göra det också. På grund av dessa faktorer har spelet blivit populärt i alla åldrar, gamla som unga eller medelålders människor gillar att spela bingo på nätet.